Titel: På björnjakt

Meddelare: Torpare Lars Asplund  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Stensviken

Ander Ersson i Vegom talade om det här:
Han hade varit med en vinter i Östavik och jagat en björn. Denne hade sig undan i ett skogssnår, som var så tätt, att de inte kunde komma åt honom. Nu var där med en gubbe från Östanvik, som hette Hans Turesson (Tursson) och han ansågs kunna lite mer än supe å sätt ner. Han ropade inåt snåret: "Är du här inne, så kommer du härut!" Inte förr detta var sagt förrän björnen kom rusandes ut och flög på närmaste karlen. Det såg ut som han skulle riva ihjäl karlen, med då ropade Hans: "Du må väl skämas dej å inte skada karln!" Då hoppade björnen genast av, och de fick inte tag på honom förrän nästa dag. De trodde, att björnen förstod, vad Hans sade, för han lär ha en mans vett och tolv mans styrka.